Veip Disinfectants | Consumenten

Consumenten

22/07/2016
|

De zin en onzin van desinfectie in de wereld van de consument in tegenstelling tot de wereld van professionele organisaties is een veel bediscussieerd onderwerp. De meningen kunnen ver uit elkaar liggen.

Het is waar dat de gezonde mens die zich in een normaal hygiënisch milieu beweegt geen risico loopt op infecties. Al zou een besmetting optreden dan is het lichaam sterk genoeg deze te overwinnen. Immers we worden duizenden keren per dag bedreigd door bijvoorbeeld een wondje, een buur die in je richting niest of broodbeleg dat iets te lang buiten de koelkast heeft gelegen. In het slechtste geval wordt het wondje rood, of we niezen een dag terug of we gaan een keer naar het toilet met diarree.

Het is anders als we niet schoonmaken en bacteriën en schimmels zich uitbundig kunnen vermenigvuldigen. De overdaad aan besmetting kan een zeer felle infectie veroorzaken, die het lichaam niet altijd aankan. We moeten dan denken aan vervuilde huishoudens, waarbij belangrijkste indicatoren zijn een overdadige onaangename geur en veel ongedierte in de directe omgeving.

Door onderzoek is komen vast te staan dat het omgekeerde: “namelijk dat een zeer hoog hygiëne niveau de mens kwetsbaarder zou maken voor besmettingen” niet waar is. Als we ons huis bijzonder schoon houden, wil dat niet zeggen dat we buiten aangekomen eerder een infectie oplopen. Belangrijke factoren die een besmetting toelaten is een verzwakte conditie bijvoorbeeld bij ouderen of zieken of onvoldoende weerstand bij zuigelingen.

Toch kunnen we attent zijn op typisch huishoudelijke besmettingen. De meest voorkomende is de koelkast, die onvoldoende koelt. (Let erop dat de temperatuur van de koelkast maximaal 6 graden bedraagt). Het nuttigen van bedorven voedsel, bijvoorbeeld door niet attent te zijn op de einddatum of nog belangrijker geur en kleur van het voedsel.

De omgeving van het toilet met name de deurknoppen, toiletbril etc. omdat nog steeds een groot aantal mensen niet consequent de handen wast na de toiletgang. Het aanrechtblad en de snijplank, omdat deze steeds weer besmet raken met organisch materiaal en niet altijd zorgvuldig worden gereinigd. Een kwalijk voorbeeld is het aanrechtdoekje, waarmee we vuil opnemen en het vervolgens in een hoekje op kamertemperatuur vochtig neerleggen. Bacteriën genieten hiervan en groeien explosief tot ongekende aantallen. De keukenrol is daarom een betere oplossing.

Tot slot blijkt uit onderzoek dat de tandenborstel nogal eens een mondinfectie in stand houdt en dat vloerbedekking in hotels, houten vloeren van sauna’s en het beton op zwembadperrons voetschimmel gemakkelijk overdraagt als we op blote voeten lopen. Voetschimmel komt nog veel voor, hoewel het eenvoudig is te bestrijden met een zalfje dat zonder recept te koop is bij de apotheek of drogist. In het huishouden is reinigen belangrijk. Desinfectie van de toiletomgeving en het aanrecht is meestal voldoende.