Veip Disinfectants | Zwembad desinfectie

Zwembad desinfectie

22/07/2016
|

Aan welke eisen moet de waterkwaliteit in een privé zwembad voldoen? Privé zwembaden vallen niet onder de wettelijke regels die gelden voor openbare- en publieke zwemgelegenheden. Toch is het vanuit hygiënisch oogpunt en veiligheid verstandig om deze regels in acht te nemen.

Water, en dus ook zwemwater, bevat van nature allerlei bacteriën, waarvan de meeste overigens onschadelijk zijn. Door in het water te zwemmen komt er extra vuil, zoals huidschilfers, haren en urine en komen er dus ook bacteriën in terecht. Om die reden moet men de kwaliteit van het water continu in de gaten houden. Enerzijds mag de concentratie ziektekiemen (bijvoorbeeld streptococcen en stafylococcen) niet boven een bepaalde waarde uitstijgen. Anderzijds gelden minimumwaarden voor bijvoorbeeld de doorzichtigheid van het water en de toegediende hoeveelheid desinfectiemiddel. Verder dient men chemische waarden te meten zoals de zuurgraad en het gehalte actief chloor.

Actisan-5L voor gebruik in privé-zwembaden:

Actisan-5L heeft een officiële toelating voor gebruik in privé zwembaden met het nummer 8960 N. Indien u Actisan-5L vanaf het begin gebruikt blijft het zwemwater vrij van bacteriën, algen en andere micro-organismen, die de hygiënische gesteldheid van het water nadelig kunnen beïnvloeden. Actisan-5L is in de voorgeschreven dosering veilig voor iedereen.

Werking

Het middel is een verbinding van chloor en cyanuurzuur. De desinfecterende werking berust op het vrijkomen van chloor en zuurstof. Door het chloor en de zuurstof worden ongewenste micro-organismen vernietigd. Het chloorbestanddeel wordt in de loop van de tijd verbruikt in een mate die vooral afhankelijk is van de organische vervuiling van het water. Het cyanuurzuur wordt niet verbruikt; dit blijft in het water achter. Het chloor houdt u op peil door regelmatig Actisan-5L aan het water toe te voegen. Het zuur onderdrukt u door regelmatig een deel van het water te verversen. Voor een goede conditie van het zwemwater dient men de hoeveelheid chloor en de zuurgraad regelmatig met een pooltester te controleren.

Dosering

U begint met schoon leidingwater en een dosering van 5 Actisan-5L tabletten per 1000 liter. Na een periode van een week (bij gemiddelde omstandigheden) ververst u 25% van het zwemwater en doseert u 3 Actisan-5L tabletten per 1000 liter. Bij afwijkende omstandigheden zoals hoge temperaturen, intensief gebruik, veel zonlicht of veel bladeren dient u de periode van een week te verkorten. Het chloorgehalte dient tussen de 1,8 en 5 mg per liter te zijn. Met één tablet per 1000 liter water verhoogt u het chloorgehalte met 0,6 mg per liter. De pH dient tussen de 6 en de 8 te zijn. Deze waarden kunt u het beste meten met een pooltester.

Belangrijk

U lost de tabletten op in een emmer lauw water en u voegt deze oplossing toe aan het zwemwater. Het gebruik van grondwater is af te raden, omdat het hoge ijzergehalte van grondwater de chloorwerking ernstig belemmert. Grondwater kan door toevoeging van chloor rood kleuren. Indien het water een melkachtige vervuiling vertoont dan zijn dat waarschijnlijk dode algencellen, die met een filter moeilijk uit het water verwijderbaar zijn. Het kan dan nodig zijn een groter deel van het water te verversen. Als u een overmatig scherpe chloorlucht ruikt dan betekent dat het water sterk vervuild is en moet eveneens een groter deel van het water ververst worden.

POOLTESTER : Chloorgehalte circa 1 mg/Liter (DPD1); cyanuurzuurgehalte ca. pH 7,2

De inhoud van een rond bad berekent u met de volgende formule:

Inhoud = ∏ X r 2 X hoogte (∏=3,14 en r is de halve doorsnede)