We leven in een tijd waar gebruiksgemak en veiligheid hoge prioriteit krijgen. Tabletten zijn daar een goed voorbeeld van. Als we desinfectiemiddelen in tabletvorm aanbieden dan is het afmeten van de juiste hoeveelheid per 10 liter water bijvoorbeeld veel makkelijker dan een scheut uit een kan of een schep poeder uit een emmer. Tabletteren is het comprimeren van vaste stoffen. Dit gebeurt onder druk. Soms wel meer dan 20 of zelfs 60 ton druk per cm2. Niet iedere stof laat zich comprimeren. Denk aan harde kristallen, die zullen onder invloed van dergelijke krachten versplinteren.

 

Tailor-made

Tabletteren ofwel comprimeren is een technologie, een vak. VEIP Tableting heeft die in de afgelopen 45 jaar eigen gemaakt. Er bestaat geen uniforme tabletteer techniek. Er zijn verschillende typen machines: excenter persen en rondlopers. Ieder met hun specifieke eigenschappen. De te comprimeren stof is van groot belang. De chemische en fysiologische eigenschappen bepalen in grote mate het gemak van tabletteren. U kunt zich voorstellen dat een grof granulaat veel makkelijker in elkaar te drukken is dan bijvoorbeeld suikerkristallen. Het uiteindelijk tablet moet ook nog eens snel en meestal helder oplossen in water. Dat gebeurt door er speciale springmiddelen aan toe te voegen.

Tablet typen en maten

VEIP Tableting heeft diverse tabletteermachines. Veel excenter persen, omdat die geschikter zijn voor het tabletteren van mengsels met een hoge concentratie aan actieve ingrediënten. Maar VEIP Tableting heeft ook rondlopers, omdat die over het algemeen een hogere productiecapaciteit hebben. Het is mogelijk om tabletten in verschillende maten en vormen te produceren. We hebben installaties voor tabletten van 5 mm tot 70 mm. Ook de vorm kan variëren van eenvoudig plat tot concaaf of van rond tot een hartje, om maar iets te noemen.

Denk- en rekenwerk

Het geheim van tabletteren is het toevoegen van de juiste stoffen, die het comprimeren mogelijk maken, maar ook het uiteenvallen in water als we de oplossing aanmaken. Ook ondergaan de actieve stoffen veelal uitgebreide behandeling, zoals het vermalen, granuleren, drogen en dergelijke. Bovendien moet de samenstelling in het tablet stabiel zijn, terwijl chemicaliën in veel gevallen juist de neiging hebben om met elkaar te reageren. Reinigings- en desinfectietabletten bevatten een zeer hoog gehalte aan actieve stoffen. Een tablet is dus handig maar voor het tot een tablet komt zal er een hoop denk- en rekenwerk worden verzet. En niet te vergeten het principe van trial and error.

Verpakkingen

Het samenstellen en kiezen van de juiste verpakking is bij VEIP Tableting maatwerk. Is er uiteindelijk een tablet geproduceerd dan gaat de volgende fase in werking. De tabletten worden in allerlei verschillende verpakkingen en onder diverse condities getest op stabiliteit. Over het algemeen is de eis dat een tablet 3 jaar stabiel blijft en niet aan werkzaamheid inboet. Na het testen wordt de uiteindelijke verpakking gekozen en kan de productie beginnen. De keuze in verpakkingsmaterialen, vormen en kleuren zijn divers. Van tabletpotten tot hygiënische doordrukstrips. Al deze mogelijkheden zijn bespreekbaar.

Bruistabletten

Bruistabletten zien we steeds vaker op de markt. Bruistabletten bevatten naast alle noodzakelijke ingrediënten ook nog componenten, die gasvorming onder invloed van water veroorzaken. Meestal is dit CO2 (kooldioxide). Dit gas heeft op zich geen invloed op de werkzaamheid van de actieve stoffen. Wel veroorzaakt het een beweging in het water, waardoor de actieve stoffen zich makkelijk verspreiden door het water. Tevens zal door het bruiseffect het oplossen in het water sneller verlopen. Nadeel is dat een aanzienlijk deel van het tablet bestaat uit bruiscomponenten, dus zal het tablet zwaarder uitvallen.

Geconditioneerde omstandigheden

Bruistabletten kunnen alleen geproduceerd worden onder geconditioneerde omstandigheden. Dit betekent in de praktijk dat luchtvochtigheid, temperatuur en vooral de schommelingen daarin nauwkeurig beheerst dienen te worden.

Voor meer informatie: www.veiptableting.com